Hoe maak je je woning verkoop klaar?

Je bent eruit: je wilt je huis verkopen. Natuurlijk ruim je goed op en zorg je dat het schoon is, maar hoe zet je nu écht de puntjes op de i?

Wat ons betreft mag je deze punten niet overslaan als jij je huis verkoop klaar wilt maken, zowel voor de bezichtigingen als het maken van de promotiefoto’s.

1. Schone entree

Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. Geef de voordeur een nieuwe verfbeurt als dat nodig is en maak ‘m goed schoon. Een klemmende of piepende deur is ook een afknapper. Tip: doe alsof je zelf je huis gaat bezichtigen en kijk eens kritisch naar je entree. Wat kan beter?

2. Ruikt het fris?

Een lekkere geur werkt direct positief op je humeur. Maak daar zeker gebruik van! In de winter verspreidt een versgebakken appeltaart heerlijke warme wintergeuren in je huis, zoals kaneel en appel. In het voorjaar en de zomer doet een vers boeket het goed. Pas wel op met sterk geurende bloemen zoals lelies. Een paar verse eucalyptustakken zijn een beter idee. Die geven een frisse, natuurlijke geur af en ze zien er ook nog eens hip uit!

Verwijder vervelende geuren, zoals de geur van sigaretten of huisdieren, zoveel mogelijk. Goed luchten en geurstokjes bieden uitkomst, maar zorg ook hier weer dat de geur niet te sterk is.

3. Opgeruimd staat netjes

Potentiële kopers moeten zich goed kunnen voorstellen dat zíj er al wonen. Je wilt niet dat de koper afgeleid wordt door jouw bezittingen of interieur. Daarom is het verstandig je persoonlijke spullen zoveel mogelijk op te ruimen. Zorg dat je woning er zo neutraal en aantrekkelijk mogelijk uitziet.

Losse keukenspullen zet je uit het zicht, zoals afwasmiddel, je afwasborstel en je vaatdoeken. In de badkamer zet je alles voor je persoonlijke verzorging in een kastje, of je haalt het weg. Denk aan tandenborstels, shampoo, zeep en wattenstaafjes.

Ten slotte kun je ook losse snoeren en kabels wegwerken of opbergen. Je woning oogt daardoor groter en aantrekkelijker, waardoor je huis beter uitkomt op foto’s.

4. Persoonlijke spullen en foto’s

Dat kiekje van die ene vakantie, of die gezellige familiefoto in de gang, die kun je beter ook tijdelijk opbergen. Voor jezelf wel zo prettig, en persoonlijke spullen leiden af van waar het om gaat: jouw huis!

5. Neutraal beddengoed

Natuurlijk maak je de bedden netjes op, maar gebruik daarvoor het liefst beddengoed in neutrale kleuren. Vermijd beddengoed met patronen of afbeeldingen en ga voor wit of een andere neutrale, effen tint die goed past bij je interieur.

6. Fris en fruitig

Word jij blij van een frisse badkamer? Wij ook! Smoezelige voegen en kitrandjes zijn dus zeker niet welkom. Pak die daarom voor de woning in de verkoop gaat, grondig aan. Sodazout is een eenvoudige, goedkope en zéér effectieve oplossing. Meng wat sodazout met een klein beetje warm water tot een papje en maak daar je tegeltjes in de badkamer, wc en keuken mee schoon. Het sodazout schuurt het vuil zó weg.

7. Schone ramen, lekker licht

We hoeven het je misschien niet te vertellen, maar mooi licht doet het altijd goed. Laat de zon lekker binnen en lap de ramen als dat nodig is.

8. Het gras is altijd groener…

…in jouw tuin, niet in die van de buren! Zorg voor een gemaaid gazon als er gras in de tuin ligt, haal de containers weg en verwijder onkruid. Als je tuin er mooi bij staat is het plaatje helemaal compleet!