Begin 2021 veranderden de regels rondom de overdrachtsbelasting. Vóór 1 januari 2021 betaalde iedere huiseigenaar nog 2% overdrachtsbelasting. Kocht je in 2020 een woning van €375.000? Dan betaalde je dus €7.500 overdrachtsbelasting over je aankoop. Om het kopen van een woning gemakkelijker te maken voor starters voerde de overheid twee veranderingen door:

  1. Starters (tot 35 jaar) hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een woning.
  2. Kopers die hun aangekochte woning niet zelf gaan bewonen gaan 8% overdrachtsbelasting betalen.

Onder punt 2 vallen bijvoorbeeld mensen die een woning kopen voor iemand anders of de woning gaan verhuren. Ook beleggers vallen hieronder. Iedereen die 35 jaar of ouder is, blijft het oude tarief van 2% betalen. Dat geldt sinds 1 april ook voor starters die een woning kopen van meer dan €400.000.

Domino-effect

Als makelaar hebben wij vanzelfsprekend goed zicht op ontwikkelingen op de huizenmarkt. Misschien vraag je je af: hebben de maatregelen het beoogde effect?  Het vermoeden bestond dat de huizenprijzen alleen maar zouden stijgen door deze maatregelen. Dat zien wij inderdaad gebeuren.

Starters gebruiken het geld dat zij anders kwijt waren aan overdrachtsbelasting nu – logischerwijs – voor de aankoop van hun woning. Daardoor kunnen ze zich een hogere prijs veroorloven. Als gevolg daarvan stijgen huizenprijzen nog verder. Voor verkopers is dat goed nieuws, maar voor de koper uiteraard niet. In dit geval is er sprake van een domino-effect: prijzen worden steeds hoger en het aanbod blijft erg beperkt.

Gebruik maken van de startersvrijstelling

Het beperkte aanbod maakt het lastig om een nieuwe woning te vinden, maar gelukkig niet onmogelijk. Daarbij kunnen de nieuwe regels gunstig voor je uitpakken. Heb jij een woning op het oog en wil je gebruik maken van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting? Check dan in onderstaand schema of je aan de voorwaarden voldoet. Je ziet ook meteen wanneer je het hogere tarief van 8% of het oude tarief van 2% gaat betalen.

Wij helpen je graag bij de aankoop van je volgende woning. Heb je hulp nodig bij de aan- of verkoop van een woning? Of wil je dat wij met je meedenken? Je bent van harte welkom voor een kop koffie!

Wat als de één ouder is dan 35 jaar, en de ander jonger?

* Stel je koopt de woning met z’n tweeën en je partner is 37 en jij zelf bent 34. Dan geldt het volgende: beide word je voor 50% eigenaar van de woning van bijvoorbeeld totaal €300.000,- Jij zelf hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen maar je partner valt niet onder de vrijstelling dus zal 2% overdrachtsbelasting moeten betalen over de helft van de koopsom: 2% over €150.000,- = €3000,- aan overdrachtsbelasting.